תדיראן – המהפכה הישראלית שכמעט שינתה את חיי היומיום

תדיראן – המהפכה הישראלית שכמעט שינתה את חיי היומיום

במדינת ישראל של שנות ה-50 וה-60 הייתה קיץ לוהט בלי מזגן, חורף קר בלי מקרר שישמור על האוכל, ותקשורת צבאית שתלויה בחוטים מסורבלים (מי זוכר מה זה ח-10?). נשמע כמו עולם אחר, נכון? אבל עד לפני כמה עשורים, זה היה המצב בארץ הצעירה. ואז הגיעה תדיראן – חברה ישראלית שהפכה את הבלתי אפשרי לאפשרי ושינתה את חיינו בדרכים שלא חלמנו עליהן. מהמזגנים שהצילו אותנו מהחום, דרך סוללות שמחזיקות מעמד עשרות שנים ועד למערכות תקשורת שהובילו את צה”ל לניצחונות – תדיראן היא סיפור של חדשנות ישראלית במיטבה. איך בדיוק זה קרה – ולמה היא נעלמה?

כולם מוכנים? אז קדימה להדק את החגורות – אנחנו ממריאים !
היום נצלול לסיפור של אחת החברות הישראליות הכי משפיעות של המאה ה-20! שנעלמה.

סיפורנו מתחיל ב-1962, כששני מפעלים קטנים – “תדיר” (מפעל אלקטרוניקה) ו”ראן” (מפעל סוללות) – התמזגו ליצור את תדיראן. מה שהתחיל כחברה צנועה בישראל הצעירה הפך במהירות לקונצרן ענק ששינה את פני התעשייה המקומית והעולמית. תדיראן לא המציאה את המזגן או את הסוללה, אבל היא לקחה טכנולוגיות קיימות והפכה אותן לנגישות, חכמות ומותאמות במיוחד לצרכים שלנו. כבר בשנות ה-60 היא הקימה מפעל מקררים בעפולה, שהתחרה באמקור והגיע לנתח שוק של שליש(!) בישראל. אבל זה היה רק ההתחלה.

לכל חובבי הרדיו פה- מי זוכר את טרנזיסטור מסוג NPN מבוסס סיליקון של תדיראן , כמו ה-2N3055 (לדעתי זה לא היה מקורי אלא היה יצור ברשיון של RCA) טרנזיסטור NPN עוצמתי לשימושים כלליים) או דגמים דומים שהיו נפוצים בתעשייה באותה תקופה. טרנזיסטורים אלה שימשו במערכות תקשורת, ציוד צבאי כמו מכשירי קשר, ומכשירי חשמל ביתיים שתדיראן פיתחה, כגון מקלטי רדיו ומכשירי טלוויזיה.

הקפיצה הגדולה קרתה כשמשרד הביטחון הבין שיש כאן פוטנציאל אדיר. תדיראן התחילה לפתח מערכות תקשורת צבאיות מתקדמות, כמו המזל”ט “מסטיף” (שהפך ל”סייר” בצה”ל) ב-1975 – אחד ממזל”טי התצפית הראשונים בעולם. ב-1986 היא שיתפה פעולה עם מוטורולה להקים את פלאפון, חברת הסלולר הראשונה בישראל. ומי לא מכיר את מזגני תדיראן? ב-1969, כשחברת Carrier האמריקאית שיתפה פעולה עם תדיראן, נולדו מזגנים שהפכו לסמל של איכות וחדשנות.

זקני הקבוצה זוכרים שחברת פלאפון, שהוקמה ב-1986 כמיזם משותף של מוטורולה ותדיראן, היא חלוצת התקשורת הסלולרית בישראל והשחקנית הראשונה שהביאה את בשורת הטלפון הנייד לארץ. עם השקת הרשת הראשונה במרץ אותה שנה, פלאפון לא רק שינתה את הדרך שבה ישראלים מתקשרים, אלא גם הטביעה חותם תרבותי עמוק – עד כדי כך ששמה הפך לשם נרדף לטלפון סלולרי בכלל. החברה התחילה עם טכנולוגיה אנלוגית פשוטה, אך ב-1998 עשתה קפיצה משמעותית כשהשיקה רשת דיגיטלית בטכנולוגיית CDMA, מה שהציב אותה בחזית החדשנות הטכנולוגית. מאז 2004, כחלק מבעלות מלאה של בזק.

אבל מה שבאמת מייחד את תדיראן הייתה היכולת שלה לחשוב מחוץ לקופסה. קחו לדוגמה את סוללות הליתיום תיוניל כלוריד שהיא פיתחה בשנות ה-80. אלה לא סתם סוללות – הן מחזיקות מעמד יותר מ-20 שנה(!) ועובדות בתנאים קיצוניים, מ-40 מעלות מתחת לאפס ועד 85 מעלות חום. תחשבו על זה: מד מים חכם בעיר נידחת או מכשיר רפואי שמציל חיים – שניהם מסתמכים על סוללות תדיראן שפשוט לא נגמרות. ב-2000, כשחברת Saft הצרפתית רכשה את חטיבת הסוללות, תדיראן כבר הייתה שם דבר עולמי- אבל זה גם הצד העצוב של כל העסק- ההעלמות.

כמו כל סיפור גדול, יש גם צד מאתגר. בשנות ה-90, תדיראן התפרקה לחברות נפרדות ונבלעה על ידי גופים כמו כור תעשיות ו-Elbit. הקונצרן המקורי נעלם.
תדיראן הייתה סיפור חדשנות ישראלית, והיה לה היכולת להפוך רעיונות למוצרים שמשנים חיים. היא לא המציאה את הגלגל, אבל היא שיפרה אותו, התאימה אותו לאקלים שלנו, וגרמה לו להסתובב מהר יותר. לצערי היו ועדין יש אתגרים – התחרות העולמית קשה, והשוק משתנה בקצב מסחרר, וחבל שאין לנו קונצרנים ענק כמו שכמעט תדיראן הייתה, נעלמה, והייתה יכולה להיות חברה עולמית.
להתראות