אם עולם הבידור הוא מסעדה מפוארת, נטפליקס היא השף שהפך את התפריט על הראש – לקחה את קלטות הווידאו והדיסקים של בלוקבסטר והפכה אותם ל”סושי דיגיטלי” שמוגש בלחיצת כפתור. הכל התחיל ב-1997 כרעיון הזוי של ריד הייסטינגס ומרק רנדולף: לשלוח DVD בדואר. כן, ממש כמו להזמין פיצה, אבל עם סרטים במעטפה אדומה. אבל אז, ב-2007, הם שמו מבער אחורי על המנוע והפכו לשירות סטרימינג – והנה, בזמן שבלוקבסטר עוד ספרה קלטות, נטפליקס כבר טסה ב”שיוט על” דיגיטלי. היום? 260 מיליון מנויים, תקציב תוכן של 17 מיליארד דולר בשנה, והם לא מפחדים לזרוק פצצות כמו “בית הקלפים” או “דברים מוזרים”. אבל רגע – האם המנוע הזה של מטוס קרב דור 5 עדיין מחזיק, או שמישהו שכח לשים CMC בטורבינה?
כולם מוכנים? אז קדימה להדק את החגורות – אנחנו ממריאים!
היום נצלול לסיפור המרתק של ריד הייסטינגס ומרק רנדולף היזמים מאחרוי נטפליקס.
ריד הייסטינגס ומרק רנדולף, צמד חזון וחדשנות, חוללו מהפכה בעולם הבידור כאשר הקימו את נטפליקס. מפלטפורמה צנועה להשכרת DVD בדואר, הם הפכו את נטפליקס לענקית סטרימינג עולמית, שינתה את האופן שבו אנשים צורכים תוכן.
הייסטינגס ורנדולף, הם המוחות מאחורי נטפליקס, הם צמד ממציאים שהפכו רעיון משוגע למכונת זהב. הייסטינגס, מהנדס תוכנה תותח עם תואר מסטנפורד, הביא את הראש המתמטי ואת החזון – הוא זה שראה מעבר למעטפות ה-DVD והימר על סטרימינג כשאף אחד לא האמין שזה יעבוד. רנדולף, לעומתו, היה היזם הסדרתי עם אף לחידושים – הוא הגה את הרעיון ב-1997 אחרי ששילם קנס מאוחר על קלטת וידאו, וחלם על עולם שבו סרטים מגיעים בלי טייפ ישן שנתקע. יחד, הם הקימו את נטפליקס במוסך בקליפורניה, ובזמן שרנדולף פרש ב-2002 כדי לפנות מקום למשפחה, הייסטינגס לקח את המושכות והפך אותה לענקית עם 260 מיליון מנויים. הסיפור שלהם הוא תערובת של גאונות, תזמון מושלם וקורטוב של טירוף – כמו להמציא את הגלגל מחדש, רק עם שלט רחוק ביד.
הגאונות של נטפליקס היא שהיא כמו מטוס חמקן דור 5 בעולם הטלוויזיה – היא לא רק נמנעה מקרבות ישירים עם ערוצי הכבלים, היא פשוט הפכה אותם לבלתי רלוונטיים. בזמן שכולם התעסקו בלוחות שידור ופרסומות לסבון כלים, נטפליקס זרקה את כל התוכן שלה ל”תא אחסון פנימי” – בלי מכ”ם שיגלה מתי תצפו ב”הכתר” או תחטפו בינג’ של “ברייקינג באד”. הסוד? טכנולוגיה חכמה: אלגוריתמים שיודעים מה אתם אוהבים לפני שאתם יודעים, ממש כמו סנסור פיוז’ן על קסדת טייס. והמנוע? שרתים שמספקים 15% מתעבורת האינטרנט העולמית, עם דחף שלא נרדם לעולם – יותר חזק ממטוס קרב. אבל מה שגאוני כאן זה לא רק הטכנולוגיה, אלא הראש: הם הבינו שתוכן הוא הדלק, והם לא חסכו בו.
אם תוכן הוא הגז הלוהט שמניע את הטורבינה של נטפליקס, אז ההחלטה לייצר תוכן מקורי ב-2013 הייתה ה-CMC שלהם – חומר הפלא ששינה הכל. “בית הקלפים” לא היה סתם סדרה, הוא היה הצהרה: אנחנו לא רק משדרים, אנחנו יוצרים. 17 מיליארד דולר בשנה על תוכן זה לא סתם מספר – זה טמפרטורה של 2,000 מעלות בטורבינה, שמייצרת דחף שלא נגמר. מסרטי אוסקר כמו “רומא” ועד פצצות כמו “משחק הדיונון” ששבר את האינטרנט עם 1.65 מיליארד שעות צפייה – נטפליקס לא מפחדת להמר על “להבים קרמיים חדשים במנוע”. אבל כמו כל מנוע חזק, יש סיכון: כמה מהפרויקטים האלה נמסים תחת הלחץ (מישהו זוכר את “מרקו פולו”?), והמתחרים – דיסני+, HBO Max – כבר שמים מבערים משלהם.
אבל רגע- לא לישכוח את הסדרה החביבה עלי “Suits” של נטפליקס היא כמו מטוס קרב דור 6 בעולם הדרמות המשפטיות – חלקה, מהירה, ויודעת להתחמק מכל קלישאה שזורקים עליה. היא נחתה ב-2011 ברשת USA, אבל כשהגיעה לנטפליקס היא הפכה לבום על-קולי : סיפור על מייק רוס, גאון בלי תואר שמתחזה לעורך דין, והארווי ספקטר, הכריש המשפטי שמלמד אותו לטוס בלי טורבינה. מה שמרתק כאן זה לא רק הדיאלוגים החדים, אלא הכימיה – כל דמות היא סנסור פיוז’ן שמוסיפה עומק ל”תצוגת הקסדה” הרב מימדית של הסדרה. (תמיד כשאני חוזר לארץ עם ג’ט-לג אני מוצא את עצמי עושה בינג’ על הפרקים החדשים בשעות מטורפות) עם תשע עונות של תככים, חליפות מחויטות ופסקי דין הפכה ללהיט בינג’ ב-2023 כששברה שיאים עם 3 מיליארד דקות צפייה בשבוע. “Suits” היא לא סתם סדרה – היא טיל שיוט שיכול לעשות “שיוט על” חדש כששמים אותו בידיים של נטפליקס.
אבל רגע, מה עם הלהבים? עייפות בשחקים ?
נטפליקס טסה גבוה, אבל יש סדקים בטורבינה. התחרות מתחממת, והמנויים לא גדלים כמו פעם – ב-2022 הם אפילו איבדו 200,000 לקוחות, משהו שלא קרה מעולם. המנוע עדיין חזק, אבל הלהבים מראים סימני עייפות: עלויות תוכן מטורפות, חוב של 14 מיליארד דולר, וקהל שמתחיל להגיד “ראיתי הכל”. ואז יש את הסיפור עם הסיסמאות – הניסיון לגבות על שיתוף חשבונות הרגיז את כולם, כאילו מישהו זרק חול ים לתוך המנוע. בינתיים, דיסני+ מגיעה עם “מלחמת הכוכבים” ומרוול, ויוטיוב נותנת בחינם מה שפעם עלה כסף. האם נטפליקס תצליח לשמור על “שיוט על” או שתתרסק כמו איזה העתק טורקי כמו הבלוף של ארדואן TAI KAAN “דור 5” מפיברגלס?
נטפליקס היא לא חברה שתוותר בלי קרב. היא כבר שמה את הראש על משחקים (גיימינג במובייל), פרסומות במסלול זול יותר, ואפילו שידורים חיים – הכל כדי להמשיך לטוס. המנוע שלה לא מושלם, אבל יש להם מהנדסים חכמים שיודעים איך להחליף להב לפני שהוא נשבר. אז כן, התחרות קשה, והטמפרטורה עולה, אבל אם יש משהו שלמדנו מהם – זה שמי שיודע לבשל תוכן טוב לא נרדם על ההגה. נטפליקס היא לא סתם סטרימינג, היא מטוס קרב שיודע להתחמק ממכ”ם – לפחות עד שהסינים יגנבו להם את הקונספט. מה אתם חושבים – היא תמשיך לטוס או תתרסק?
להתראות,